![]() |
|
Lisansüstü Eğitim Yüksek lisans, doktora, bütünleşik doktora eğitimleriyle ilgili sorularınızı buradan sorabilirsiniz. |
|
|
Paylaş | Seçenekler | Stil |
![]() |
#1 |
|
Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Arasındaki Farklar
Türkiye'de tezli ve tezsiz yüksek lisans programları arasındaki başlıca farklar şunlardır:
1. Tez Zorunluluğu Tezli Yüksek Lisans: Programın sonunda bir tez yazılması ve savunulması zorunludur. Tez, özgün bir araştırma gerektirir. Tezsiz Yüksek Lisans: Tez yerine dönem projesi (bitirme projesi) veya staj raporu istenebilir. Bazı programlarda sadece derslerle tamamlanabilir. 2. Program Süresi Tezli Yüksek Lisans: Genellikle 2 yıl (4 yarıyıl) sürer. İlk yıl dersler, ikinci yıl tez aşaması şeklinde ilerler. Tezsiz Yüksek Lisans: 1-1,5 yıl (2-3 yarıyıl) sürer ve daha hızlı tamamlanabilir. 3. Ders Yükü Tezli Yüksek Lisans: 7-8 ders (21-24 AKTS) + seminer + tez. Tezsiz Yüksek Lisans: 10-12 ders (30 AKTS) + proje/staj. Ders sayısı daha fazladır. 4. Amaç ve Kariyer Hedefi Tezli Yüksek Lisans: Akademik kariyer (doktora) veya araştırma odaklı işler hedefleniyorsa tercih edilir. Tezsiz Yüksek Lisans: Profesyonel iş hayatına hızlı geçiş yapmak isteyenler için uygundur. 5. Doktoraya Geçiş Tezli Yüksek Lisans: Doktora başvurusu için genellikle zorunludur. Tezsiz Yüksek Lisans: Doktoraya devam etmek isteyenlerin ek şartları (bilimsel hazırlık dersleri gibi) yerine getirmesi gerekebilir. 6. Burs ve Destekler Tezli Yüksek Lisans: TÜBİTAK, üniversite bursları gibi araştırma desteklerinden yararlanma şansı daha yüksektir. Tezsiz Yüksek Lisans: Genellikle özel veya kurumsal finansman gerektirir. Hangi Program Daha Uygun? Akademi veya AR-GE hedefliyorsanız → Tezli Sektörde uzmanlaşmak veya hızlı mezun olmak istiyorsanız → Tezsiz Üniversitelerin kendi şartlarını kontrol etmek önemlidir, çünkü bazı kurumlar ek koşullar getirebilir. |
Sponsorlar/Google Reklamları |
Bu alandan sitenizi, ürünlerinizi tanıtabilirsiniz. Bilgi almak ve reklam vermek için bize ulaşın.
|
Etiket (Tag) Ekle |
tez yazımı, tezli yüksek lisans nedir, tezsiz bitirme ödevi, tezsiz yüksek lisans nedir |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Akdeniz Üniversitesi Tarım Ekonomisi Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans | ozgurktekin | Lisansüstü Eğitim | 8 | 07.10.2020 08:50 |
2018-2019 Akademik Yılı Belçika Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora Bursu Başvuruları | Mr.Muhendis | Lisansüstü Eğitim | 0 | 27.03.2018 15:51 |
2018-2019 Akademik Yılı Letonya Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora Bursu Başvuruları | Mr.Muhendis | Lisansüstü Eğitim | 0 | 14.03.2018 10:22 |
C3 ve C4 Bitkileri Arasındaki Farklar | Mr.Muhendis | Tarla Bitkileri | 7 | 02.10.2016 00:24 |
Fotosentez ve Solunum Arasındaki Farklar | Mr.Muhendis | Tarla Bitkileri | 0 | 26.03.2011 16:22 |