![]() |
|
Lisansüstü Eğitim Yüksek lisans, doktora, bütünleşik doktora eğitimleriyle ilgili sorularınızı buradan sorabilirsiniz. |
![]() |
|
|
Paylaş | Seçenekler | Stil |
![]() |
#1 |
|
Lisansüstü Eğitimde Ders ve Akademik Yük
1. Yüksek Lisans (Tezli/Tezsiz) Ders Süreci
A. Kredi ve Ders Yükü Program Türü Toplam Kredi Zorunlu Dersler Seçmeli Dersler Tez Tezli YL 21-30 AKTS 3-4 ders 4-5 ders Var Tezsiz YL 30-45 AKTS 4-5 ders 6-8 ders Yok (Proje/Bitirme ödevi) AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi): 1 AKTS ≈ 25-30 saatlik iş yükü demektir. Haftalık ders yükü: Genellikle 2-4 ders (10-15 saat). B. Ders Seçimi Stratejileri ✔ Danışmanınıza danışın: Hangi derslerin tezinizle uyumlu olduğunu öğrenin. ✔ Temel metodoloji derslerini alın: Nicel/Nitel araştırma yöntemleri Akademik yazım ve istatistik ✔ Disiplinlerarası seçmeli dersler ekleyin (Örn: İşletme doktora öğrencisi için veri bilimi dersi). C. Ders Geçme Koşulları Başarı notu: Çoğu üniversitede 2.50/4.00 (70/100) altında kalırsanız dersten çekilmeniz gerekebilir. Devam zorunluluğu: %70-80 arası devam şartı vardır. 2. Doktora Ders ve Yeterlilik Süreci A. Ders Yükü (1-2 Yıl) Aşama Detaylar Kredi tamamlama 21-24 AKTS (7-8 ders) Zorunlu dersler İleri araştırma yöntemleri, bilimsel etik, uzmanlık alan dersleri Seçmeli dersler Diğer bölümlerden alınabilir (Örn: Mühendislik doktora öğrencisi için MBA dersi) B. Yeterlilik Sınavı (Qualifying Exam) Ne zaman? Dersler bittikten sonra (genellikle 2. yıl). Format: Yazılı: 2-3 gün süren açık/kitaplı sınav Sözlü: Jüri önünde savunma İçerik: Alan bilgisi Tez önerisi taslağı C. Doktora Seminer Dersi Her dönem araştırma gelişimini sunma zorunluluğu olabilir. 3. Akademik Yükü Yönetme Stratejileri A. Ders-Asistanlık Dengesi Öğretim asistanı (ÖRA) iseniz: Haftada 10-15 saat ders vermeniz gerekebilir. Zamanı iyi planlayın: Derslerinizi asistanlık saatleriyle çakışmayacak şekilde seçin. B. Araştırma-Ders Dengesi Tezli programlarda: İlk yıl derslere, ikinci yıl teze odaklanın. Doktorada: Ders döneminde haftada 1 günü tamamen araştırmaya ayırın. C. Zaman Tasarrufu İçin İpuçları ✔ Not tutma araçları kullanın: OneNote/Evernote ✔ Kaynak taramasını otomatize edin: Zotero/Mendeley ✔ Akran grupları oluşturun: Ders notu paylaşımı yapın 4. Sık Sorulan Sorular (SSS) ❓ Ders ekleme/çıkarma nasıl yapılır? İlk 2 hafta içinde enstitüye başvurulur. ❓ Dersten kalırsam ne olur? Tekrar almanız gerekir. 3 kez kalırsanız programdan atılma riski vardır. ❓ Ders yükünü hafifletmek mümkün mü? Bazı üniversiteler ALES/Yüksek lisans not ortalaması yüksek olanlara kredi muafiyeti verir. ❓ Yurtdışından ders alınabilir mi? Erasmus+ veya çift diploma programları ile evet. 5. Kritik Uyarılar ⚠ Ders seçiminde danışman onayı şarttır! Keyfi değişiklik yapmayın. ⚠ Asistanlık yapıyorsanız ders yükünüzü hafif tutun. ⚠ Yeterlilik sınavına hazırlık için en az 3 ay ayırın. |
Sponsorlar/Google Reklamları |
Bu alandan sitenizi, ürünlerinizi tanıtabilirsiniz. Bilgi almak ve reklam vermek için bize ulaşın.
|
![]() |
Etiket (Tag) Ekle |
doktora ders dönemi, doktora ders yükü, yüksek lisans ders dönemi, yüksek lisans ders yükü |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Lisansüstü Eğitimde Tez ve Akademik Süreç | Mr.Muhendis | Lisansüstü Eğitim | 0 | 23.07.2025 20:25 |
Çin'den Lisansüstü Öğrencilerine Burs Fırsatı | Mr.Muhendis | Lisansüstü Eğitim | 0 | 08.02.2015 15:12 |
2014-2015 Akademik Yılı Ocak Dönemi Enstitüler Lisansüstü Yabancı Dil Sınavı | Mr.Muhendis | Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | 0 | 25.12.2014 09:58 |
Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği | Mr.Muhendis | Lisansüstü Eğitim | 0 | 09.11.2014 22:22 |
Dicle Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği | organik memo | Diyarbakır Dicle Üniversitesi | 0 | 30.06.2013 19:57 |