![]() |
|
![]() |
#1 |
|
Gıda Teknolojisi Bölümü
Gıda Teknolojisi, gıdaların üretiminden tüketimine kadar olan süreçte kalite, güvenlik, besin değeri ve raf ömrünü iyileştirmek için bilimsel ve teknolojik yöntemlerin kullanıldığı bir disiplindir. Bu bölüm, gıda mühendisliği ile yakından ilişkilidir ancak daha çok uygulamalı teknik bilgi ve üretim süreçlerine odaklanır.
Eğitim Süresi ve İçeriği Eğitim Süresi: 2 yıllık ön lisans (MYO) veya 4 yıllık lisans programları bulunur. Dersler: Gıda Kimyası ve Mikrobiyolojisi Gıda İşleme Teknikleri Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetimi Gıda Mevzuatı ve Standardizasyon Fermantasyon Teknolojisi Gıda Katkı Maddeleri Beslenme İlkeleri Çalışma Alanları ve İş Olanakları Gıda Teknolojisi mezunları, gıda üretimi yapan tüm işletmelerde, laboratuvarlarda ve kalite kontrol birimlerinde çalışabilirler. 1. Kamu Sektörü Tarım ve Orman Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Belediyelerin gıda denetim birimleri Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (ithalat/ihracat denetimi) 2. Özel Sektör Gıda Fabrikaları (Üretim, kalite kontrol, AR-GE) Laboratuvarlar (Mikrobiyolojik ve kimyasal analizler) Gıda Danışmanlık Şirketleri (ISO 22000, HACCP belgelendirme) Restoran Zincirleri ve Oteller (Hijyen denetimi) Gıda Ambalaj ve Makine Firmaları 3. Akademik Kariyer Lisans eğitimini tamamlayanlar yüksek lisans (master) ve doktora yaparak üniversitelerde araştırma görevlisi olabilir. Geleceği ve Sektörün Önemi Nüfus artışı ve hazır gıda talebi, sektörü sürekli büyütmektedir. Yapay zeka ve otomasyon, gıda üretiminde verimliliği artırıyor. Organik ve fonksiyonel gıdalar, yeni iş alanları yaratıyor. İhracat potansiyeli yüksek olduğundan, uluslararası firmalarda çalışma imkanı bulunuyor. Maaş Aralıkları Yeni mezun: 15.000 - 25.000 TL (özel sektör) Deneyimli tekniker/mühendis: 30.000 - 60.000 TL Kamu sektörü: 25.000 - 40.000 TL (uzman yardımcısı olarak) Gereken Nitelikler Laboratuvar ve analiz becerisi Hijyen ve kalite standartlarına hakimiyet Takım çalışmasına yatkınlık İngilizce bilmek (uluslararası firmalar için avantaj) |
Sponsorlar/Google Reklamları |
Bu alandan sitenizi, ürünlerinizi tanıtabilirsiniz. Bilgi almak ve reklam vermek için bize ulaşın.
|
![]() |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Süt Teknolojisi Meslek Tanıtımı | Mr.Muhendis | Süt Teknolojisi | 5 | Dün 16:22 |
Gıda Mühendisliği Bölümü | Mr.Muhendis | Gıda Mühendisliği ve Teknolojisi | 1 | 25.01.2016 18:01 |
ÖSS Eşit Ağırlık Bölümü Meslekleri | Mr.Muhendis | Genel Konular | 0 | 18.07.2009 18:58 |
Süt Teknolojisi | Livadi | Süt Teknolojisi | 0 | 02.05.2009 16:46 |