![]() |
![]() |
#39 |
|
Bölümün Tanımı ve Amacı
Tarla Bitkileri bölümü, tahıllar, endüstri bitkileri, yemeklik tane baklagiller ve yem bitkileri gibi geniş ölçekte yetiştirilen bitkilerin bilimsel olarak incelendiği bir disiplindir. Temel amaçları: Verim ve kaliteyi artırmak Sürdürülebilir üretim teknikleri geliştirmek Yeni çeşitler ıslah etmek İklim değişikliğine uyumlu tarım yöntemleri oluşturmak Eğitim Süresi ve Müfredat Eğitim süresi: 4 yıllık lisans programı Temel dersler: Tarla Bitkilerine Giriş Tahıllar Teknolojisi Endüstri Bitkileri Yemeklik Baklagiller Yem Bitkileri Bitki Islahı Tohumluk Bilimi ve Teknolojisi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Tarımsal Ekoloji İş Olanakları ve Kariyer Seçenekleri 1. Kamu Sektörü İş İmkanları Tarım ve Orman Bakanlığı (Araştırma enstitüleri, il/ilçe müdürlükleri) TİGEM İşletmeleri (Tohum üretim çiftlikleri) Belediyeler (Tarımsal proje birimleri) Üniversiteler (Akademik personel) Ziraat Odaları 2. Özel Sektör İş İmkanları Tohum firmaları (Islahçı, üretim sorumlusu) Tarım ilaçları ve gübre firmaları (Teknik danışman) Tarımsal danışmanlık şirketleri Gıda işleme tesisleri (Hammadde temin uzmanı) Tarım sigorta şirketleri (Risk analiz uzmanı) Tarım teknolojileri firmaları 3. Serbest Çalışma ve Girişimcilik Tarla danışmanlığı Özel tohum üretim çiftliği Kontratlı tarım işletmeciliği Organik tarla bitkileri üretimi Tarımsal kooperatif kurma Bölümün Geleceği ve Sektör Trendleri 1. İklim Değişikliğine Uyumlu Çeşitler Kurağa dayanıklı tahıllar Tuzlu topraklara uyumlu bitkiler Stres koşullarına toleranslı çeşitler 2. Akıllı Tarım Uygulamaları Hassas tarım teknolojileri Drone ile tarla analizi Sensör tabanlı sulama sistemleri 3. Alternatif Bitki Türleri Yeni endüstri bitkileri Fonksiyonel gıda amaçlı bitkiler Biyoyakıt bitkileri 4. Organik ve İyi Tarım Uygulamaları Sertifikalı tohum üretimi Doğal tarım yöntemleri Biyolojik mücadele teknikleri Kimler Bu Bölümü Seçmeli? ✅ Bitkilerle çalışmayı sevenler ✅ Araştırmacı ve gözlem yeteneği güçlü olanlar ✅ Saha çalışmalarına yatkın bireyler ✅ Tarımsal üretimin artırılmasına katkı sağlamak isteyenler ✅ Girişimcilik ruhuna sahip olanlar Bölümün Avantajları Geniş istihdam alanı (Türkiye'nin tarımsal potansiyeli) Yüksek kazanç potansiyeli (Özellikle tohum sektöründe) Uluslararası kariyer fırsatları (Özellikle Orta Doğu ve Afrika ülkelerinde) Sektörde uzman açığı (Nitelikli ziraat mühendisi ihtiyacı) Önemli Uzmanlık Alanları Tahıl Islahı ve Teknolojisi Endüstri Bitkileri Üretimi Tohumluk Bilimi ve Teknolojisi Organik Tarla Bitkileri Yetiştiriciliği Tıbbi ve Aromatik Bitki Üretimi |
Etiket (Tag) Ekle |
bitkileri, bölümünün, tanıtımı, tarla, tarla bitkileri bölümü nedir, tarla bitkileri bölümü puanları, tarla bitkileri puanları |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümünün Tanıtımı | Mr.Muhendis | Tarımsal Yapılar ve Sulama | 30 | Dün 16:14 |
Tarım Makineleri Bölümünün Tanıtımı | Mr.Muhendis | Tarım Makineleri | 12 | Dün 16:11 |
Tarım Ekonomisi Bölümünün Tanıtımı | Mr.Muhendis | Tarım Ekonomisi | 34 | Dün 16:09 |
Bitki Koruma Bölümünün Tanıtımı | Mr.Muhendis | Bitki Koruma | 36 | Dün 16:07 |
Bahçe Bitkileri Bölümünün Tanıtımı | Mr.Muhendis | Bahçe Bitkileri | 49 | Dün 16:05 |