![]() |
![]() |
#11 | ||
|
Alıntı:
Alıntı:
|
||
![]() |
#12 |
|
Merhaba,
Mesul müdürlükle alakalı bilgi verirseniz sevinirim. Organik tarım mezunuyum |
![]() |
#13 |
|
2014 için organik tarım bölümü hakkında bilgi sahibi olan var mı?
|
![]() |
#14 |
|
Tam olarak öğrenmek istediğiniz nedir ?
|
![]() |
#15 |
|
geçen seneden beri bölümün iş olanaklarında bi gelişme var mı devlet ataması var mı mesela ?
|
![]() |
#16 |
|
Maalesef yok. Olsa bile 1-2 tane oluyor.
|
![]() |
#17 |
|
özel sektörde iş imkanları nasıl peki?
|
![]() |
#18 |
|
Girişken değilseniz pek iyi değil.
|
![]() |
#19 |
|
anladım, çok teşekkür ederim yardımcı olduğunuz için
![]() |
![]() |
#20 |
|
Organik tarım mezunları, giderek büyüyen ve desteklenen bir sektörde geniş iş imkanlarına sahiptir. Hem kamu hem özel sektörde çalışabilir, kendi işini kurabilir veya uluslararası alanda kariyer yapabilirler.
1. Kamu Sektöründe İş İmkanları A) Tarım ve Orman Bakanlığı Organik Tarım Denetçisi: Organik üretim yapan çiftlikleri denetler, sertifikasyon süreçlerini yönetir. Proje Uzmanı: Kırsal kalkınma ve organik tarım destek programlarını yürütür. AR-GE Birimleri: Sürdürülebilir tarım projelerinde görev alır. B) Belediyeler ve İl Özel İdareleri Organik Tarım Proje Sorumlusu: Şehir tarımı (urban farming), hobi bahçeleri ve organik pazarların kurulumunda görev alır. Çevre ve Tarım Daire Başkanlıkları: Toprak analizi ve organik üretim teşvik projelerinde çalışır. C) Diğer Kamu Kurumları Kalkınma Ajansları: Bölgesel organik tarım projelerini yönetir. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü: Organik ürün ithalat/ihracat denetimleri yapar. Ziraat Odaları ve Kooperatifler: Çiftçi eğitimleri ve organik tarım danışmanlığı verir. Kamuya Giriş Şartları: KPSS’den yeterli puan alarak Tarım Teknikeri veya Ziraat Mühendisi kadrolarına atanabilirler. Bazı pozisyonlar için Bakanlık sınavları veya özel mülakatlar gerekebilir. 2. Özel Sektörde İş İmkanları A) Organik Tarım İşletmeleri ve Çiftlikler Üretim Sorumlusu: Organik sebze, meyve veya tahıl üretimini yönetir. Kalite Kontrol Uzmanı: Organik sertifikasyon süreçlerini takip eder. Pazarlama Sorumlusu: Organik ürünlerin satış ve dağıtımını yönetir. B) Organik Gıda ve İhracat Firmaları Sertifikasyon Uzmanı: EU, USDA gibi uluslararası organik standartlarına uygunluk denetimi yapar. AR-GE Uzmanı: Yeni organik ürünler geliştirir. Lojistik ve Tedarik Zinciri Yöneticisi: Organik ürünlerin depolama ve dağıtımını yönetir. C) Tarım Danışmanlık Şirketleri Organik Tarım Danışmanı: Çiftçilere organik geçiş sürecinde rehberlik eder. Permakültür Tasarımcısı: Doğal tarım teknikleriyle çiftlik planlaması yapar. D) Tohum, Gübre ve Biyolojik Mücadele Firmaları Organik Tohum Üretim Sorumlusu Biyopestisit Satış Temsilcisi E) Eko-Turizm ve Çiftlik Turizmi İşletmeleri Agroturizm Rehberi: Organik çiftliklerde misafir ağırlama ve eğitim verir. Doğal Yaşam Köyleri Proje Yöneticisi 3. Kendi İşini Kurma (Girişimcilik) Kendi Organik Çiftliğini Kurma (Devlet hibeleri ve KOSGEB desteği alınabilir) Organik Ürün İşleme Atölyesi (Kurutulmuş meyve, zeytinyağı, peynir vb.) Organik Pazarlarda Doğrudan Satış Online Organik Ürün Mağazası Organik Tarım Eğitim Merkezi Açma 4. Uluslararası Kariyer ve İhracat İmkanları Organik Ürün İhracat Firmaları: AB, Orta Doğu ve Asya pazarına yönelik çalışabilirler. Sertifikasyon Kuruluşları: ECOCERT, IMO gibi uluslararası denetim firmalarında görev alabilirler. Yurtdışı Çiftlikler ve Permakültür Projeleri (WWOOF gibi programlarla deneyim kazanılabilir). 5. Maaş Beklentileri Pozisyon Ortalama Maaş (2024) Kamu (Tarım Teknikeri) 25.000 - 40.000 TL Organik Çiftlik Sorumlusu 20.000 - 35.000 TL Sertifikasyon Uzmanı 30.000 - 50.000 TL Organik Tarım Danışmanı 25.000 - 45.000 TL + proje bazlı Kendi İşini Kuranlar 50.000 TL ve üzeri (ölçeğe göre) 6. Gelecek Öngörüsü ve Sektörün Büyüme Potansiyeli ✔ AB Yeşil Mutabakatı ile organik tarıma talep artacak. ✔ Türkiye’nin organik ihracatı her yıl büyüyor (özellikle kuru meyve, zeytinyağı, fındık). ✔ Şehirde dikey tarım ve organik pazarlar yaygınlaşıyor. ✔ Devlet hibeleri (TKDK, KOSGEB) organik tarıma geçişi teşvik ediyor. |
![]() |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Organik Tarım Nedir ? Nasıl Yapılır ? Organik Tarımın Faydaları | rımat | Organik Tarım | 0 | 24.08.2012 00:34 |
Deniz Yosunlarının Organik Tarımda Kullanım Olanakları | spongeee | Organik Tarım | 1 | 01.10.2010 17:24 |
Organik Tarım ve Ülkemizde Uygulama Olanakları | organik memo | Organik Tarım | 0 | 28.05.2010 21:17 |
Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları Desteği | Mr.Muhendis | Tarımsal Destekler ve Krediler | 0 | 26.03.2010 12:57 |
Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları Desteği | Mr.Muhendis | Tarımsal Destekler ve Krediler | 0 | 04.05.2009 10:48 |