![]() |
|
![]() |
#1 |
|
Gıda Teknolojisi Bölümü
Programın Amacı
Gıda teknolojisi programının amacı, gıdaların değerlendirilmesi ve korunması alanında çalışacak elemanları yetiştirmektir. Programda Okutulan Belli Başlı Dersler I. YARIYIL Bilgisayar I Matematik Genel Kimya Laboratuvar Tekniği Genel Mikrobiyoloji Hijyen ve Sanitasyon Gıda İşleme İlke ve Makinaları I Yaşam Becerileri ve Sosyal Etkinlik Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I Türk Dili I Yabancı Dil I II. YARIYIL Bilgisayar II Analitik Kimya Gıda Kimyası Gıda Analizleri I Gıda Mikrobiyolojisi Gıda İşleme İlke ve Makinaları II Ambalaj ve Depolama Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II Türk Dili II Yabancı Dil II III. YARIYIL Bilgisayar III Gıda Mad. Mevzuat ve Kalite Güvencesi Gıda Analizleri II Süt ve Süt Ürünleri Meyva ve Sebze İşleme Teknolojisi Alkollu İçkiler Teknolojisi Fabrika Destek Hiz.i ve İşlem Kontrolu İletişim Yönetim ve Denetim Seçmeli Dersler Tahıl Ürünleri I Tahıl Ürünleri Analizlari Peynir Teknolojisi Meyva Suyu Üretim Teknolojisi Özel Gıda Analizleri Su Ürünleri İşleme Teknolojisi IV. YARIYIL Bilgisayar IV Beslenme İlkeleri Tahıl İşleme Teknolojisi Bitkisel Yağ Teknolojisi Et ve Balık İşleme Teknolojisi Özel Gıdalar Teknolojisi Biyoteknoloji. Seçmeli Dersler Tahıl Ürünleri II Gıda Katkı Maddeleri Gıda Güvenliği ve Kalite yönetim Sistemleri Gıdaların Soğukta ve Dondurularak Muhafazası Gereken Nitelikler Gıda teknolojisi alanında çalışmak isteyen kimselerin normalin üzerinde bir genel akademik yeteneğe sahip, biyolojiye ve kimyaya ilgili ve bu alanda başarılı olmaları beklenir. Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler Gıda teknolojisi programını bitirenlere “Tekniker” unvanı verilir. Gıda teknolojisi alanında yetişen bir tekniker, her türlü bitkisel ve hayvansal gıdaların besin değerlerini kaybetmeden üretilmesi ve saklanması, besin değerlerini belirlemede kullanılacak ölçütlerin saptanması gibi konularda araştırmalar yapar; bu konularda üreticileri ve halkı aydınlatır. Çalışma Alanları Gıda teknolojisi alanında yetişen Teknikerler Tariş, Süt Endüstrisi Kurumu gibi kamu kuruluşlarında ve özel sektöre bağlı gıda endüstrisinde çalışabilirler veya kendileri özel işyeri açabilirler. Gıda Teknolojisi Bölümü Olan Üniversiteler ve İlgili Fakülteleri CELAL BAYAR - SARUHANLI MESLEK YÜKSEKOKULU TRAKYA - TEKİRDAĞ ZİRAAT FAKÜLTESİ TEKİRDAĞ MESLEK YÜKSEKOKULU TRAKYA - KIRKLARELİ MESLEK YÜKSEKOKULU ULUDAĞ - KARACABEY MESLEK YÜKSEKOKULU DUMLUPINAR - ALTINTAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU ANADOLU - BİLECİK MESLEK YÜKSEKOKULU BALIKESİR - BANDIRMA MESLEK YÜKSEKOKULU AFYON KOCATEPE - AFYON MESLEK YÜKSEKOKULU EGE - EGE MESLEK YÜKSEKOKULU SÜLEYMAN DEMİREL - ŞARKİKARAAĞAÇ MESLEK YÜKSEKOKULU ANKARA - KALECİK MESLEK YÜKSEKOKULU ULUDAĞ - KARACABEY MESLEK YÜKSEKOKULU KOCAELİ - İHSANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU HACETTEPE - KAMAN MESLEK YÜKSEKOKULU ANADOLU - BİLECİK MESLEK YÜKSEKOKULU EGE - TİRE KUTSAN MESLEK YÜKSEKOKULU ULUDAĞ - TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU SELÇUK - KARAMAN MESLEK YÜKSEKOKULU HARRAN - SİVEREK MESLEK YÜKSEKOKULU ONDOKUZ MAYIS - TERME MESLEK YÜKSEKOKULU FIRAT - MUŞ MESLEK YÜKSEKOKULU ÇANAKKALE ONSEKİZ MART - BAYRAMİÇ MESLEK YÜKSEKOKULU BALIKESİR - BANDIRMA MESLEK YÜKSEKOKULU CUMHURİYET - ZARA AHMET ÇUHADAROĞLU MESLEK YÜKSEKOKULU GAZİANTEP - NİZİP MESLEK YÜKSEKOKULU ATATÜRK - NARMAN MESLEK YÜKSEKOKULU AFYON KOCATEPE - SULTANDAĞI MESLEK YÜKSEKOKULU CUMHURİYET - ŞEBİNKARAHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU ATATÜRK - OLTU MESLEK YÜKSEKOKULU TRAKYA - MALKARA MESLEK YÜKSEKOKULU HARRAN - ŞANLIURFA MESLEK YÜKSEKOKULU ATATÜRK - HINIS MESLEK YÜKSEKOKULU KAFKAS - KARS MESLEK YÜKSEKOKULU ADNAN MENDERES - ÇİNE MESLEK YÜKSEKOKULU ÖNLİSANS MEZUNİYET ALANINA GÖRE TERCİH EDİLEBİLECEK LİSANS PROGRAMLARI Gıda Teknolojisi önlisans programında olanlar aşağıdaki lisans programlarına DGS ile geçiş yapabilirler: Beslenme ve Diyetetik, Bitki Koruma, Gıda Mühendisliği, Gıda Teknolojisi, Kimya, Tarımsal Biyoteknoloji |
Sponsorlar/Google Reklamları |
Bu alandan sitenizi, ürünlerinizi tanıtabilirsiniz. Bilgi almak ve reklam vermek için bize ulaşın.
|
![]() |
#2 |
|
üstad yukarıda gıda teknolojisi derslerin sadece 7 tanesi doğru yaklaşık olarak 40 adet toplam ders görüyoruz 4dönem boyunca neredeyse....
|
![]() |
#3 | |
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
#4 |
|
merhabalarr sıtenızz cok guzel olmusss fakat sızden 2 ıstegım olacak ...1gıda tek bolumu KAFKAS UNIVERSTESI KARS tada var onu da eklersenız sewnırım.. 2ısee ambalajlama ve ambalaj materyallerı uzerıne br tezz odewım war yardımcı olrsanız sewınırm..sımdıden tsk..
|
![]() |
#5 | |
|
Alıntı:
2) Bu konudan cevap verilecek. |
|
![]() |
#6 |
|
iyi çalışmalar oğlum lise 3 te ama gelecek için kendine bir yol çizmesi gerekiyor .izmirde gıda teknolojileri bölümünü seçse dikey geçiş ile geçebileceği bölümler varmı . oğlum düz lisede okuyor şu anda dersleride iyi ama matematik ile ilgili problemi var sadece bu yüzden 2 yıllık bölümden dikey geçiş yapmak daha uygun gibi geldi bize dikey geçiş zormu beni bilgilendirirseniz sevinirim
|
![]() |
#7 | |
|
Alıntı:
Önlisans programlarının hepsinden lisans programlarına geçiş var. Sınavın zorluk kavramı kişiden kişiye göre değişir. Ama çok kolay olsaydı sanırım herkes önlisans okuyup sonra lisansa geçiş yapardı. İlla ki zor olan yanları vardır. |
|
![]() |
#8 |
|
adnan menders üniversitesi çine myo
|
![]() |
#9 |
|
Gıda Teknolojisi, gıdaların üretiminden tüketimine kadar olan süreçte kalite, güvenlik, besin değeri ve raf ömrünü iyileştirmek için bilimsel ve teknolojik yöntemlerin kullanıldığı bir disiplindir. Bu bölüm, gıda mühendisliği ile yakından ilişkilidir ancak daha çok uygulamalı teknik bilgi ve üretim süreçlerine odaklanır.
Eğitim Süresi ve İçeriği Eğitim Süresi: 2 yıllık ön lisans (MYO) veya 4 yıllık lisans programları bulunur. Dersler: Gıda Kimyası ve Mikrobiyolojisi Gıda İşleme Teknikleri Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetimi Gıda Mevzuatı ve Standardizasyon Fermantasyon Teknolojisi Gıda Katkı Maddeleri Beslenme İlkeleri Çalışma Alanları ve İş Olanakları Gıda Teknolojisi mezunları, gıda üretimi yapan tüm işletmelerde, laboratuvarlarda ve kalite kontrol birimlerinde çalışabilirler. 1. Kamu Sektörü Tarım ve Orman Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Belediyelerin gıda denetim birimleri Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (ithalat/ihracat denetimi) 2. Özel Sektör Gıda Fabrikaları (Üretim, kalite kontrol, AR-GE) Laboratuvarlar (Mikrobiyolojik ve kimyasal analizler) Gıda Danışmanlık Şirketleri (ISO 22000, HACCP belgelendirme) Restoran Zincirleri ve Oteller (Hijyen denetimi) Gıda Ambalaj ve Makine Firmaları 3. Akademik Kariyer Lisans eğitimini tamamlayanlar yüksek lisans (master) ve doktora yaparak üniversitelerde araştırma görevlisi olabilir. Geleceği ve Sektörün Önemi Nüfus artışı ve hazır gıda talebi, sektörü sürekli büyütmektedir. Yapay zeka ve otomasyon, gıda üretiminde verimliliği artırıyor. Organik ve fonksiyonel gıdalar, yeni iş alanları yaratıyor. İhracat potansiyeli yüksek olduğundan, uluslararası firmalarda çalışma imkanı bulunuyor. Maaş Aralıkları Yeni mezun: 15.000 - 25.000 TL (özel sektör) Deneyimli tekniker/mühendis: 30.000 - 60.000 TL Kamu sektörü: 25.000 - 40.000 TL (uzman yardımcısı olarak) Gereken Nitelikler Laboratuvar ve analiz becerisi Hijyen ve kalite standartlarına hakimiyet Takım çalışmasına yatkınlık İngilizce bilmek (uluslararası firmalar için avantaj) |
![]() |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Süt Teknolojisi Meslek Tanıtımı | Mr.Muhendis | Süt Teknolojisi | 5 | Dün 16:22 |
Gıda Mühendisliği Bölümü | Mr.Muhendis | Gıda Mühendisliği ve Teknolojisi | 1 | 25.01.2016 18:01 |
ÖSS Eşit Ağırlık Bölümü Meslekleri | Mr.Muhendis | Genel Konular | 0 | 18.07.2009 18:58 |
Süt Teknolojisi | Livadi | Süt Teknolojisi | 0 | 02.05.2009 16:46 |