![]() |
|
Lisansüstü Eğitim Yüksek lisans, doktora, bütünleşik doktora eğitimleriyle ilgili sorularınızı buradan sorabilirsiniz. |
|
|
Paylaş | Seçenekler | Stil |
![]() |
#1 |
|
Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Sınavı Soruları
Gıda Mühendisliği yüksek lisans sınavları genellikle lisans müfredatındaki temel derslerden oluşur. Ağırlıklı olarak şu konulardan sorular gelir:
A) Temel Gıda Bilimleri Gıda Kimyası: Su aktivitesi, enzimatik reaksiyonlar, lipid oksidasyonu, Maillard reaksiyonu. Protein, karbonhidrat ve yağların fonksiyonel özellikleri. Gıda Mikrobiyolojisi: Gıda kaynaklı patojenler (Salmonella, Listeria, E. coli). Fermantasyon mikroorganizmaları (Laktik asit bakterileri, mayalar). Gıdalarda mikrobiyal bozulma mekanizmaları. Gıda Proses Teknolojisi: Pastörizasyon, sterilizasyon, kurutma, dondurma. Ekstrüzyon, membran filtrasyon, modifiye atmosfer paketleme (MAP). B) Gıda Güvenliği ve Kalite Kontrol HACCP ve GMP kuralları Gıda mevzuatı (Türk Gıda Kodeksi, AB direktifleri) ISO 22000, BRC, IFS gibi gıda güvenliği standartları C) Gıda Analiz Yöntemleri Kimyasal analizler: HPLC, GC, spektrofotometri. Fiziksel analizler: Viskozite, tekstür analizi. Duyusal analiz: Tüketici testleri, panel değerlendirmesi. D) Gıda Mühendisliği Uygulamaları Akışkanlar mekaniği ve ısı transferi (Özellikle proses tasarımında) Gıda ambalaj malzemeleri ve nanoteknoloji uygulamaları 2. Örnek Yüksek Lisans Sınav Soruları Aşağıda, farklı üniversitelerin yüksek lisans sınavlarında çıkmış veya benzeri soru tipleri verilmiştir: Gıda Kimyası Örnek Soruları "Maillard reaksiyonu nedir? Gıdalarda renk ve aroma oluşumundaki rolünü açıklayınız." Cevap İpucu: Amino asitler ile indirgen şekerler arasındaki reaksiyon; kahverengileşme, ekmek kabuğu ve kavrulmuş gıdalardaki lezzet. "Lipit oksidasyonu hangi mekanizmayla gerçekleşir? Antioksidanlar bu süreci nasıl engeller?" Cevap İpucu: Serbest radikal zincir reaksiyonu; C vitamini, tokofenoller. Gıda Mikrobiyolojisi Örnek Soruları "Gıdalarda Clostridium botulinum riskini azaltmak için hangi prosesler uygulanır?" Cevap İpucu: Düşük asitli gıdalarda yüksek sıcaklık sterilizasyonu (>121°C), vakum paketlemede dikkat. "Yoğurt üretiminde kullanılan starter kültürler nelerdir? Fermantasyon sırasında hangi metabolitler oluşur?" Cevap İpucu: Lactobacillus bulgaricus ve Streptococcus thermophilus; laktik asit, asetaldehit. Gıda Proses Teknolojisi Örnek Soruları "Spray kurutma yönteminin avantajları ve dezavantajları nelerdir?" Cevap İpucu: Hızlı kuruma (avantaj), yüksek enerji maliyeti (dezavantaj). "Modifiye atmosfer paketleme (MAP) nedir? Hangi gıdalarda kullanılır?" Cevap İpucu: Oksijen yerine N₂/CO₂ kullanımı; taze et, peynir, hazır salatalar. Gıda Güvenliği ve Mevzuat Örnek Soruları "HACCP’in 7 temel ilkesini sıralayınız." Cevap İpucu: Tehlike analizi, kritik kontrol noktaları, limitler, izleme, düzeltici faaliyetler, doğrulama, kayıt tutma. "Türk Gıda Kodeksi’ne göre bir gıda etiketinde zorunlu bilgiler nelerdir?" Cevap İpucu: Ürün adı, içerik listesi, net miktar, üretici bilgisi, son tüketim tarihi. 3. Sınava Nasıl Hazırlanmalı? A) Kaynak Önerileri Temel Kitaplar: Fennema’s Food Chemistry (Gıda Kimyası) Food Microbiology (W. C. Frazier) Food Process Engineering and Technology (Zeki Berk) Türkçe Kaynaklar: Gıda Bilimi ve Teknolojisi (Prof. Dr. Mehmet Demirci) Gıda Mikrobiyolojisi (Prof. Dr. Mustafa Tayar) B) Çalışma Stratejisi ✔ Lisans notlarınızı gözden geçirin (Özellikle Gıda Kimyası, Mikrobiyoloji ve Proses Teknolojisi dersleri). ✔ Önceki yılların sınav sorularını bulun (Üniversitelerin enstitü sayfalarına bakın). ✔ Güncel araştırma konularını takip edin (Örn: Fonksiyonel gıdalar, biyoplastik ambalajlar). C) Mülakat ve Bilimsel Değerlendirme Bazı üniversiteler sözlü mülakat yapar. Örnek Mülakat Sorusu: "Gıda endüstrisinde sürdürülebilirlik için hangi yenilikçi teknolojileri önerirsiniz?" Cevap İpucu: Atık yönetimi, enerji verimliliği, bitkisel bazlı proteinler. 4. Hangi Üniversiteler Tercih Edilmeli? ODTÜ, İTÜ, Hacettepe, Ege Üniversitesi (Güçlü araştırma altyapısı) Ankara Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi (Tarım ve gıda odaklı) Yıldız Teknik, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (Endüstri iş birlikleri) |
Sponsorlar/Google Reklamları |
Bu alandan sitenizi, ürünlerinizi tanıtabilirsiniz. Bilgi almak ve reklam vermek için bize ulaşın.
|
Etiket (Tag) Ekle |
gıda mühendisliği bilim sınavı soruları, gıda mühendisliği doktora soruları, gıda mühendisliği yüksek lisans |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Biyosistem Mühendisliği Yüksek Lisans Sınav Soruları | Mr.Muhendis | Lisansüstü Eğitim | 0 | 12.06.2025 15:52 |
Zootekni Yüksek Lisans Sınavı Soruları | Mr.Muhendis | Lisansüstü Eğitim | 0 | 29.05.2025 14:42 |
Tarım Ekonomisi Yüksek Lisans Sınavı Soruları | Mr.Muhendis | Lisansüstü Eğitim | 0 | 29.05.2025 14:34 |
Tarla Bitkileri Yüksek Lisans Sınavı Soruları | Mr.Muhendis | Lisansüstü Eğitim | 0 | 29.05.2025 14:32 |
Bitki Koruma Yüksek Lisans Sınavı Soruları | mehmet | Lisansüstü Eğitim | 1 | 23.05.2025 14:17 |