![]() |
|
Lisansüstü Eğitim Yüksek lisans, doktora, bütünleşik doktora eğitimleriyle ilgili sorularınızı buradan sorabilirsiniz. |
![]() |
|
|
Paylaş | Seçenekler | Stil |
![]() |
#1 |
|
Tarım Ekonomisi Yüksek Lisans Sınavı Soruları
Tarım Ekonomisi ABD, tarımsal üretim, pazarlama, politikalar, işletme yönetimi, tarımsal finansman ve kırsal kalkınma gibi konuları kapsar. Sınavda mikro/makro iktisat, tarım politikaları, tarımsal pazarlama, üretim ekonomisi ve güncel konular ağırlıklı olarak sorulabilir.
1. Temel Ekonomi Bilgisi Tarım sektörünün milli ekonomi içindeki yeri ve özellikleri Arz-talep dengesi ve tarımsal ürünlerde esneklikler (fiyat, gelir, çapraz talep) Piyasa türleri (tam rekabet, monopol, oligopol) ve tarım sektörüne uygunluğu Örnek Soru: "Tarım ürünlerinin talep esnekliği neden düşüktür? Bu durum çiftçileri nasıl etkiler?" 2. Tarımsal Üretim Ekonomisi Üretim fonksiyonları ve optimal kaynak dağılımı Azalan verimler kanunu ve tarımdaki uygulamaları Maliyet analizleri (sabit, değişken, ortalama, marjinal maliyet) Örnek Soru: "Bir tarım işletmesinde girdi kullanımında (örneğin gübre) optimal düzey nasıl belirlenir?" 3. Tarımsal Pazarlama ve Fiyat Oluşumu Tarım ürünlerinde pazarlama kanalları ve aracıların rolü Fiyat dalgalanmalarının nedenleri ve istikrar sağlama yöntemleri Tüketici davranışları ve markalaşma stratejileri Örnek Soru: "Domates fiyatlarındaki aşırı dalgalanmaların temel sebepleri nelerdir? Bu sorun nasıl çözülebilir?" 4. Tarım Politikaları ve Desteklemeler Türkiye'de ve AB'de uygulanan tarım politikalarının karşılaştırılması Doğrudan gelir desteği, prim sistemleri ve sübvansiyonların etkileri DTÖ kuralları ve tarım anlaşmaları Örnek Soru: "Tarımsal destekleme politikaları verimliliği artırır mı? Bu politikaların olumsuz etkileri neler olabilir?" 5. Tarım İşletmeciliği ve Finansman Tarım işletmelerinde karar alma süreçleri Kredi kullanımı ve risk yönetimi (sigorta, vadeli işlemler) Tarımsal kooperatiflerin avantajları ve sorunları Örnek Soru: "Çiftçilerin tarım kredilerine erişiminde yaşanan sorunlar nelerdir? Çözüm önerileriniz nedir?" 6. Kırsal Kalkınma ve Sosyo-Ekonomik Analiz Kırsal göçün tarım sektörüne etkileri Köylerde gelir artırıcı projeler (agroturizm, katma değerli ürünler) Toplulaştırmanın tarımsal verimliliğe etkisi Örnek Soru: "Kırsal kalkınmada kadın çiftçilerin rolünü artırmak için neler yapılabilir?" 7. Tarımsal Veri Analizi ve Proje Değerlendirme Tarımda verimlilik ölçüm yöntemleri Fayda-maliyet analizi ve yatırım projelerinin değerlendirilmesi SPSS, STATA gibi programlarla temel analizler Örnek Soru: "Bir sulama projesinin fayda-maliyet analizinde hangi kriterler dikkate alınmalıdır?" 8. Güncel Konular İklim değişikliğinin tarım ekonomisine etkileri Dijital tarım (akıllı tarım uygulamalarının maliyet-fayda analizi) Organik tarım ve ihracat potansiyelinin ekonomik boyutu Örnek Soru: "Tarım 4.0 uygulamalarının Türk çiftçisi için uygulanabilirliğini ekonomik açıdan değerlendiriniz." Çalışma Önerileri Temel Kitaplar: "Tarım Ekonomisi" (Prof. Dr. Tayfun Özkaya) "Agricultural Economics and Agribusiness" (Gail L. Cramer) Raporlar: TÜİK, TKDK, FAO ve Dünya Bankası raporları Tezler: YÖK Tez Merkezi’nden "Tarım Ekonomisi" alanında yapılmış çalışmalar Önemli Tavsiye: Güncel tarımsal destekleme politikalarını (2024 teşvikleri, AB IPARD fonları) takip edin. Gazetelerin tarım sayfaları ve Tarım ve Orman Bakanlığı duyurularını okuyun. |
Sponsorlar/Google Reklamları |
Bu alandan sitenizi, ürünlerinizi tanıtabilirsiniz. Bilgi almak ve reklam vermek için bize ulaşın.
|
![]() |
Etiket (Tag) Ekle |
tarım ekonomisi, tarım ekonomisi abd soruları, tarım ekonomisi bilim sınavı, tarım ekonomisi doktora soruları, tarım ekonomisi yüksek lisans soruları |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Tarla Bitkileri Yüksek Lisans Sınavı Soruları | Mr.Muhendis | Lisansüstü Eğitim | 0 | 29.05.2025 14:32 |
Bahçe Bitkileri Yüksek Lisans Sınavı Soruları | Mr.Muhendis | Lisansüstü Eğitim | 0 | 26.05.2025 14:16 |
Bitki Koruma Yüksek Lisans Sınavı Soruları | mehmet | Lisansüstü Eğitim | 1 | 23.05.2025 14:17 |
Akdeniz Üniversitesi Tarım Ekonomisi Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans | ozgurktekin | Lisansüstü Eğitim | 8 | 07.10.2020 08:50 |
yüksek lisans bitki koruma bilim sınavı | ndamlas | Lisansüstü Eğitim | 1 | 21.06.2018 05:06 |