![]() |
|
Lisansüstü Eğitim Yüksek lisans, doktora, bütünleşik doktora eğitimleriyle ilgili sorularınızı buradan sorabilirsiniz. |
![]() |
|
|
Paylaş | Seçenekler | Stil |
![]() |
#1 |
|
Bahçe Bitkileri Yüksek Lisans Sınavı Soruları
Bahçe Bitkileri ABD, meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerinin yetiştirilmesi, ıslahı, fizyolojisi ve hasat sonrası teknolojilerini kapsar. Sınavda temel tarım bilgisi yanında özel olarak bahçe bitkileri yetiştiriciliği, fizyoloji, biyoteknoloji ve ıslah konularından sorular gelebilir.
1. Genel Bahçe Bitkileri Bilgisi Bahçe bitkilerinin sınıflandırılması (meyve, sebze, süs bitkileri) nasıl yapılır? Türkiye’nin önemli bahçe bitkileri ve yetiştiricilik bölgeleri nelerdir? Bahçe bitkilerinin tarımsal üretim ve ekonomiye katkıları nelerdir? Örnek Soru: "Türkiye'de en çok üretilen sert kabuklu meyveler hangileridir? Bu ürünlerin yetiştiriciliğinde karşılaşılan en önemli sorunlar nelerdir?" 2. Meyve Yetiştiriciliği Meyve ağaçlarında çiçek tomurcuğu oluşumu ve dinlenme fizyolojisi Soğuklama gereksinimi (chilling requirement) nedir? Örnek veriniz. Meyve tutumu ve dökümünü etkileyen faktörler nelerdir? Örnek Soru: "Elma yetiştiriciliğinde periyodisite (alternans) nedir? Bu sorun nasıl önlenebilir?" 3. Sebze Yetiştiriciliği Sebzelerde generatif ve vejetatif gelişme dönemleri Serada sebze yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gerekenler Tohum kalitesini etkileyen faktörler Örnek Soru: "Domates yetiştiriciliğinde çiçek burnu çürüklüğü neden olur? Nasıl önlenir?" 4. Bağ Yetiştiriciliği (Vitis spp.) Asma fizyolojisi ve budama teknikleri Üzüm çeşitlerinin sınıflandırılması (sofralık, şaraplık, kurutmalık) Bağ hastalıkları (külleme, mildiyö) ve mücadele yöntemleri Örnek Soru: "Asmalarda kış budaması ile yaz budaması arasındaki farklar nelerdir?" 5. Süs Bitkileri ve Peyzaj Kesme çiçek yetiştiriciliğinde önemli türler (gül, karanfil, lale) İç mekan süs bitkilerinde bakım koşulları Peyzaj mimarisinde kullanılan bitkilerin seçim kriterleri Örnek Soru: "Gül yetiştiriciliğinde verimi artırmak için hangi kültürel uygulamalar yapılmalıdır?" 6. Bahçe Bitkilerinde Fizyoloji ve Hasat Sonrası Meyve olgunluğu kriterleri (SÇKM, asitlik, sertlik) Depolama koşullarının raf ömrüne etkisi Etilen hormonunun meyve olgunlaşmasındaki rolü Örnek Soru: "Muz hasat sonrası depolamada etilen kullanımı nasıl yönetilmelidir?" 7. Bitki Islahı ve Biyoteknoloji Klon seleksiyonu ve melezleme yöntemleri Doku kültürü uygulamaları (mikroçoğaltım) GDO’lu bahçe bitkileri ve tartışmalar Örnek Soru: "Bahçe bitkilerinde markör destekli seleksiyon (MAS) nedir? Avantajları nelerdir?" 8. Güncel Konular ve Araştırma Yöntemleri İklim değişikliğinin bahçe bitkileri üzerine etkileri Topraksız tarım (hidroponik, aeroponik) sistemleri Organik bahçe bitkileri yetiştiriciliği Örnek Soru: "Sürdürülebilir sebze yetiştiriciliğinde dikey tarımın potansiyelini tartışınız." |
Sponsorlar/Google Reklamları |
Bu alandan sitenizi, ürünlerinizi tanıtabilirsiniz. Bilgi almak ve reklam vermek için bize ulaşın.
|
![]() |
Etiket (Tag) Ekle |
bahçe bitkileri, bahçe bitkileri abd, bahçe bitkileri bilim sınavı soruları, bahçe bitkileri soruları, bahçe bitkileri yl soruları, bahçe bitkileri yüksek lisans |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Bitki Koruma Yüksek Lisans Sınavı Soruları | mehmet | Lisansüstü Eğitim | 1 | 23.05.2025 14:17 |
yüksek lisans bitki koruma bilim sınavı | ndamlas | Lisansüstü Eğitim | 1 | 21.06.2018 05:06 |
Bahçe Bitkileri Yüksek Lisans | ardıl | Lisansüstü Eğitim | 3 | 16.05.2016 10:10 |
Tarla Bitkileri Yüksek Lisans Soruları | ahmed63 | Lisansüstü Eğitim | 1 | 30.08.2015 02:06 |
Bahçe Bitkileri yüksek lisans diplomam kiralıktır | OzlemAr | İş Arıyorum | 0 | 05.03.2015 18:44 |